Så lyckas du bäst med bilderna till Polaroidkameran

Bild: Sara_Torda, Pixabay License

”Alla är fotografer” hette programmet som sändes på SVT under 2013 och 2015 under ledning av Johan Rheborg och Henrik Schyffert. I programserien sökte ovanstående programledarduo och hobbyfotografer efter såväl kunskapen som inspirationen för att ta den perfekta bilden. På sin resa träffade de allt från krigsfotografer, konstnärer, modefotografer, skolfotografer som porträttfotografer.

Fotografi och fotokonst är förvisso inget nytt fenomen som endast tillhör samtiden, utan har varit ett uttryckssätt för professionella och lekmän sedan den första kamerans födelse i början av 1800-talet. Att en av Sveriges största Tv-kanaler satsar på ett helt program för att skildra och fördjupa sig i detta konstnärliga uttryck vittnar dock om det enorma genomslag som foto har fått hos den breda allmänheten.

Smartphonens massiva genomslag på marknaden innebär att var och varannan person idag kan klassa sig som fotograf. Oavsett om det gäller smickrande selfies i badrumsspegeln, bildsköna foton på naturen, eller vackra porträtt i perfekt motljus vill de flesta av oss inte bara föreviga våra dagliga ögonblick utan även lägga upp resultaten till allmän beskådan på sociala medier för likes och uppskattning. Därmed kan en slags demokratisering av fotandet som uttrycksmedel sägas ha ägt rum, vilket innebär att det är en verksamhet som inte längre endast är förunnad professionella utan oss alla så länge vi är utrustade med en lämplig telefon och ett intresse.

Bild: StockSnap, Pixabay License

Det enorma överflödet av bilder tagna med iPhones och Androids kan samtidigt få oss att känna oss blasé och till och med uttråkade. Det tål att ifrågasättas om marknaden inte börjar bli mättad på perfekt filtrerade foton och bilduttryck som friskt kopieras från ett Instagramkonto av ett annat.

Om alla är fotografer kanske ingen är fotograf?

Med detta sagt är det klassiska fotograferandet i allra högsta grad fortfarande levande vilket tyder på en längtan bort från mobilkameror till något annat. I sammanhanget kan en rad kändisar nämnas som antingen har arbetat professionellt som fotografer eller dedikerat sin tid till detta som en sidohobby. Några exempel är modellen Helena Christensen som bytt att stå framför kameran mot bakom, TEAM PokerStars-spelaren Mikhail ”innerpsy” Shalamov som arbetade en viss tid som semi-professionell fotograf, och musikern Bryan Adams som har sin egen tidning ZOO.

För den längtar tillbaka till forna tiders lekfullhet och kreativitet vad gäller fotandet är Polaroidkameran ett utmärkt val. Kort och gott är Polaroidkameran en kamera där bilderna framkallas direkt efter att du tagit dem. Framkallningen tar i regel bara en minut och namnet kommer ifrån att kameran polariserar ljuset i kameran och framkallar bilden i kameran.

Vilka är då de bästa tipsen för att lyckas med bilder tagna med Polaroidkamera? Först och främst måste du se till att objektet som du fotar är tillräckligt belyst. Eftersom polaroidkameror sällan har en kraftfull blixt kan du enkelt förlora bakgrunden i bilden annars.

Det säger sig självt att du inte kan beskära en bild som tas med en Polaroidkamera – fokus är därför A och O. Se till att allt du vill få med i bilden faktiskt förevigas och det du inte vill se inte gör det.

Polaroidfilm kostar till skillnad från när du tar bilder med din smartphone, det lämnar mindre utrymme för misstag och tabbar. Ett allmänt tips är därför att lägga ner mer tid än vanligt på att bestämma dig för miljön för ditt foto och se till att överflödiga ting av mindre trevlig karaktär som exempelvis smutstvätt eller skymmande träd inte hamnar på din dyrbara film.

Avslutningsvis bör du låta kreativeten flöda med Polaroidkameran och testa dig fram genom att fota på olika platser, med olika objekt och på olika avstånd tills du känner dig varm i kläderna. Det som enligt din kritiska blick ser fel eller till och med fult ut ger enligt någon annans uppfattning kanske karaktär och djup till ditt foto. Var därför inte rädd för att ta ut svängarna och njut av ett sätt att fota som är mindre polerat och mer spontant och äkta.

Kommentera